;

Fatih Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından restore edilen Fener'deki '' İkiz Evler'' düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ''Tarihi eserlerin restorasyonu kadar doğru fonksiyon verilmesi de önemli.''dedi. Fener Balat'ta Vodina Caddesi üzerinde bulunan İkiz Evler Fatih Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından restore edildi.Açılış törenine İstanbul Vali Vekili Mustafa Altıntaş, CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler'in eşi Nevla Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun eşi Gül Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın eşi Nurten Çapkın, Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Dünya Başkanı Hanne Jensbo, Avrupa Başkanı Elianne Lagasse ve Türkiye Başkanı Emine Erdem ile çok sayıda davetli katıldı. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi kutlama mesajı gönderdi.

Açılışta konuşan Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Türkiye Başkanı Emine Erdem, semtin tarihinden bahsederek, açılışı yapılan Balat Kültür Evi olarak isimlendirdikleri mekanda bölgede yaşayan kadınlara ve çocuklara yönelik eğitimler verileceğini, burasının üretim merkezi olmasına çalıştıklarını söyledi. Emine Erdem, binanın restore edilmesindeki emeklerinden dolayı Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e ve şu anda müsteşar olan İstanbul eski Valisi Muammer Güler’e teşekkür etti.

Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Dünya ve Avrupa Başkanları da, Balat Kültür Evi’nin yapımında yerel yönetimin ve merkezi yönetimin katkılarından dolayı teşekkür ettiler.

İstanbul Vali Vekili Mustafa Altuntaş, tarihi eserlere sahip çıkmak için çalıştıklarını ve aynı şekilde tarihi eserlere sahip çıkan Fatih Belediyesi’nin projelerine destek verdiklerini ifade etti.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, eski İstanbul Valisi, yeni Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler’in yoğun ilgisi ve Emine Erdem’in sıkı takibi ile restorasyonun kısa sürede sona erdiğini söyledi. Başkan Demir, metrekare başına en çok tarihi eser düşen Tarihi Yarımada Fatih’te 420 tarihi esere proje başlattıklarını, geçtiğimiz gün de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yine restorasyonu biten Sümbül Sinan Tekkesi’nin açılışını yaptıklarını anlattı.Altı senedir ilçe genelinde tarihi eserlere yönelik çalıştıklarını ve bunların artarak devam ettiğini belirten Demir, bölgede 2004 senesinde başlayıp 2008 senesinde sona eren ve 126 binanın restorasyonunun gerçekleştiği Fener-Balat Rehabilitasyon projesinden bahsetti. Demir, “Tarihi eserlerin restorasyonu kadar doğru fonksiyon verilmesi de önemli. İnanılmaz kaynaklar harcarsınız, ama içine uygun fonksiyon koymazsanız, o zaman bütün bu çalışmalar bittiği gün tarihi eserler yıkılmaya mahkum oluyorlar.Restorasyonu biten İkiz Evlerin bölgedeki kadınların ve çocukların eğitimlerine katkıda bulunacak olması bizim için çok önemli.” dedi. Başkan Demir, 2007 senesinde Fener Balat Yenileme projesini başlattıklarını, bölgenin tarihi ve kültürel değerleriyle korunarak gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılmasına yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Konuşmaların ardından Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya’ya, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler’in eşi Neval Güler’e, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun eşi Gül Mutlu’ya, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’nın eşi Nurten Çapkın’a, Emine Erdem tarafından teşekkür plaketi verildi. Emine Erdem, eşi işadamı Zeynel Abidin Erdem’e de bu projenin hayata geçmesinde kendisinin her daim yanında olduğu için teşekkür plaketi verdi. Bu arada, törenin sonunda Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Emine Erdem'i telefonla arayarak tebriklerini iletti.

Restore edilen İkiz Evler, Balat Kültür Evi : 

rr.jpg

;